Alkalmazott gyógynövények

Levendula (Lavandula angustifolia)

Hagyományos növényi gyógyszer alkalmazásának legnagyobb területe a mentális stressz, kimerültség tüneteinek enyhítésére és az alvás támogatására irányul. Az elmére nyugtató, lazító hatást gyakorol. 

A népi gyógyászatban szélhajtó, görcsoldó, emésztést támogató, idegi eredetű emésztési problémák ellen is alkalmazzák. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Szokták még róla mondani, hogy testi és lelki értelemben is tisztit. Külsőleg alkalmazva enyhíti a reuma és neuralgiás fájdalmakat.

Borsmenta (Mentha piperita, folium)

Alkalmazásának legnagyobb területe az emésztési panaszok kezelésére irányul, oldja a görcsöt, enyhíti a puffadást, serkenti az epe termelést, ellazítja a gyomor- bélrendszer izomzatát, növeli az étvágyat. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Mentális képességek terén frissít, növeli a koncentrációt. Légutakban hurutoldó, fertőtlenítő a hatása. Egyes izom és ízületi fájdalmakat külsőleg alkalmazva enyhít. A bőrön hűsítő, hidegérzetet kelt, fejfájás ellen is szokták alkalmazni. Mentol érzékenység esetében fodormentával lehet helyettesíteni.

Citromfű (Melissae folium)

Nyugtató hatású, kellemetlen közérzet, szívidegesség eredetű gyomorpanaszok esetén szokták alkalmazni. Görcsoldó, étvágyfokozó, emésztést segítő, gyulladáscsökkentő. Antivírális hatású.


Rozmaring (Rosmarini folium)

Levéldrogja antibakteriális, antivirális, antioxidáns, görcsoldó, epe és vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, vérnyomás növelő, a bőrfelületen segíti a vérellátást, izzasztó hatású, pozitívan hat reuma és izomláz esetében. Jó keringés serkentő, élénkítő hatását, pl. levendula, hozzá keverésével csökkenteni lehet. Keringést, bőranyagcserét, izzadást fokozó, hatása miatt a testkozmetikában alkalmazott gyógynövény-mixeknek részét képezi.   

Köménytermés(Carum carvi, fructus)

Édeskömény fokozza a vizelet kiválasztását, puffadás-gátló, szélhajtó, húgyutakban enyhe görcsoldó és baktériumok fejlődését gátló hatást fejt ki. Az ödémaképződési folyamatokra is kedvező hatása van. Az édeskömény több száz éve, mint népi fogyasztószer is ismert. Testkozmetikai célú és narancsbőr kezelésekben eredményesen alkalmazható gyógynövény- mixben, pl. a rozmaringgal kombinálva. Az édeskömény illóolajának az ösztrogénhez hasonló hatást tulajdonítanak.

Ánizs (Carum carvi L.) 

Légzőszervekben, húgyutakon, tápcsatornán keresztül választódik ki illóolaja, innen van hármas hatása: Köptető, húgyutakra enyhe görcsoldó-fertőtlenítő, emésztési görcsöt-puffadást csökkentő. Antibakteriális hatású illóolaja.  Népi gyógyászatban: tejképző és emésztést serkentő, oldja a görcsöt, nehéz ételek után az epefolyást serkenti. Illata nyugtató majdnem álmosító hatású. Az ánizs illóolajának az ösztrogénhez hasonló hatást tulajdonítanak.

A gyógynövények használatára vonatkozó információk tájékoztató jellegűek, nem teljes körűek, nem tartalmaznak minden lehetséges összefüggést, kölcsönhatást, hatást, mellékhatást, kockázatot!

A gyógynövény használat kockázatairól és mellékhatásairól a kezelés előtt kérjen tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!